انتخابات ۱۶ حمل نکات مبهم زیادی را برای گردانندگان آن روشن ساخت. کسانی که از قبل، قصد مهندسی کردن آن را داشتند، بخوبی نقاط ضعف و قوت حریف را شناسایی نموده و محلاتی را که تیم رقیب، بیشترین رای را بدست آورده بود؛ به دقت ارزیابی نموده و برای مقابله با آن برنامههای مشخصی را در نظر گرفتند.
۱- افزایش محلات جدید رأی دهی برای کسب آرای تقلبی به نفع مهره موردنظر:
افزایش چهارهزار محل جدید رأی دهی اولین زنگ خطر را برای برخی آگاهان امور به صدا درآورد و افراد تیزفهم، آنرا نشانه پیروز ساختن مهره مورد نظر، تلقی کردند اما از جانب کسی جدی گرفته نشد و با قرار دادن مهرههای سوخته رقیب پیروز دور اول را به رفتن دور دوم دلگرم ساخت و حتی زمان تحلیف را برای وی مشخص نمود تا از پیروزی حتمی خود اطمینان حاصل نماید.
۲- خریداری افراد ضعیف النفس و تزریق پولهای گزاف برای خریداری رأی مردم.
در مراکز و محلاتی که احتمال پیروزی تیم اصلاحات میرفت، برخی افراد و اشخاص مورد شناسایی قرار گرفتند و برای شان وعدههایی داده شد و برخی افراد بانفوذ با پرداخت پولهای گزاف تطمیع شدند تا به نفع تیم دلخواه ارگ نشینان رای بدهند.
۳- پخش شایعات دروغین برای دلسرد کردن مردم از حضور در پای صندوقهای رای.
از جانب دیگر در میان طرفداران تیم اصلاحات این شایعه را پخش نمودند که هرکس با امریکاییها نباشد، حتی اگر کل مردم افغانستان به آن شخص رای بدهد، باز هم پیروز نخواهد شد تا به این ترفند آنان را از رفتن به پای صندوقهای رأی دلسرد و نا امید بسازند که البته در بعضی از نقاط کشور این ترفندشان تا حدی کارساز شد.
۴- ایجاد محلات کمتر و نفرستادن اوراق به قدر کافی در محلاتی که احتمال پیروزی دسته اصلاحات و همگرایی میرفت.
در مراکز و محلاتی که در دور قبل به نفع عبدالله رأی داده بودند و به دلیل ازدحام بیش از حد مردم دچار کمبود اوراق رای شده بود، این سناریو با دقت در دور دوم نیز تکرار شد و در همان ساعات اولیه برخی از مراکز و محلات متذکره از اوراق رای دهی خالی شد.
۵- استخدام ناظمین ساحوی گوش به فرمان
ناظمین ساحوی ایکه برای دور دوم برگزیده شده بودند نیز در این دور برای سمت و سو دادن انتخابات به سمت معین نقش شان بسیار بر جسته بود، سعی شده بود این ناظمین جدید از میان کسانی انتخاب شوند که به تیم مورد حمایت ارگ تمایل داشته باشند و به ساز آنان برقصند.
۶- ایجاد محلات جدید رای دهی در مناطق نا امن:
درمناطقی که به دلیل نا امنی امکان حضور ناظرین و مشاهدین در آنها وجود نداشت، محلات جدید ایجاد شده بود تا زمینه برای هر نوع تقلب به نفع مهره مورد نظرشان از هرحیث کاملا آماده باشد.
اینها را که بر شمردیم شمهای از ترفندها و دسیسههایی بود که برای شکست تیم حریف و پیروزی تیم دلخواه روی دست گرفته بودند. حال مسئولیت بعدی به دوش رهبری تیم اصلاحات و همگرایی است که چگونه از آرای بر حق مردم که با هزاران امید و قبول انواع خطرها به پای صندوقهای رای رفتند، پاسداری میکنند.
...
اگر شفافیت انتخابات مد نظر گرفته شود و آرای حقیقی مردم از آرای تقلبی جدا شود، تیم اصلاحات و همگرایی پیروز میدان است چنانچه در دور اول نیز پیروز بود.
نویسنده: سیدهدایت اللههاشمی
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/2220